Vecka 22

Den här veckan visar vi inte någon bild på min mage då vi inte tycker att det har blivit någon större skillnad. När den börjat puta mycket lovar vi att ni ska få se. Ni får hålla till godo med lite inspirerande fakta om vad som har/kommer att hända den här veckan;

De flesta förstföderskor känner nu fosterrörelser och graviditeten blir mer verklig. Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!  Det syns nu ordentligt att ni väntar barn. Ibland kommer det kommentarer som "Oj vilken stor mage" .

I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g. Skelettet syns på röntgen.

Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken. Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden. Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden.

Det börjar bli mer och mer verkligt att vi ska ha barn och att det är någor därinne som verkligen lever. "Plutten" rör sig verkligen och favorittimmen är när man själv ska gå och sova, så många kvällar har Stefan somnat långt före mig för att "Plutten" leker och har roligt inne i magen. Det är en speciell upplevelse att känna hur han/hon rör sig därinne, för oss båda. Visst syns det att jag är gravid men den stora magen har ännu inte kommit och det ska jag nog bara vara glad över, nu när sommaren ska vara här och man gärna vill aktivera sig på dagarna.


Fikastund med Ejje

Söndag innebär sovmorgon och den varan gäller det att ta till vara på innan "Plutten" anländer. Efter frukost bakades det muffins för att senare avnjutas ute i solen. Ihop med Martin, Lotta och Einar tog vi en utflykt till Lindö och Abborreberg. Ejje testade på att känna lite på vattnet, men verkar ha lite badkruks-anlag efter far sin, så det blev ett "tå-dopp" och kortvarigt. Var roligare att vara i klätterställningen med mamma och Camilla, även om han inte riktigt förstod hur en kikare fungerar. Under tiden passade de båda männen på att göra sällskap till båthamnen för att titta på båtarna och de båda insåg rätt snart att det var för dyra leksaker.
Efter fikat så spatserades det runt i området för att titta på husen. Abborreberg var för ett par år sedan det pooltätaste området i Sverige och det finns många fina hus att kolla in.


Ejje doppar tån
Abborreberg med föräldrar

Ejje smakar på kikaren



Fikastund med familjen Nilsson

Sympati

Idag sympatiserar Stefan med Camilla. Har drabbats av maginfluensa och har ägnat en stor del av natten vid toaletten. Mår allmänt dålig och känner sig matt i kroppen. Även magen lever om så man tror att det är någon därinne. Detta går kanske inte direkt att jämföra med graviditeten, men en liten inblick ger det allt.
Camlla var även hon vaken en stor del av natten, men mest beroende på att "Plutten" lhärjar runt där inne extra mycket lagom till sovdags. Detta gjorde att Stefan kunde få beklaga sig och få lite tröstande ord. På morgonen var dock Stefan lite piggare, men blir sängliggande större delan av dagen. Camilla har fått i uppdrag att inhandla massor av nyponsoppa så Stefan kan få krafterna tillbaka.

Vecka 21

Nu har vi kommit fram till vecka 21+4, vilket betyder 21 fulla veckor och fyra dagar. Det känns bra och det märks att jag nu är i de "hundra bra/lyckliga dagarna", en period då man ska njuta av sin graviditet! Förra veckan (tisdagen) var jag till barnmorskan på rutinkontroll. Jag fick väga mig och jag var tre kilo tyngre än invägningen, hjärtljuden från "Plutten" var fina och magen växte bra.

Under vecka 21 händer detta med mig och lilla "Plutten";
Nu har du passerat mitten av graviditeten och livmodern växer till några tvärfingrar över naveln. Magen syns väl. Illamåendet och tröttheten har gått över. I Sverige brukar barnmorskorna rekommendera ett extra järntillskott från mitten av graviditeten på 60-100 mg/dag.
Du och den blivande pappan är framme vid de man i folkmun brukar kalla, "de hundra lyckliga dagarna".

I vecka 21 är kroppslängden omkring 20 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 420 g.

Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött - om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.

Nu kan man se att jag har en växande mage. Tröttheten finns nog kvar vissa perioder/dagar, men det kommer det väl att göra från och till. Mitt besök hos barnmorskan resulterade i att jag fick börja äta järntabletter och folsyra-tabletter, så förhoppningsvis kommer mitt järnvärde att bli bättre med tiden. Nästa tid hos barmorskan är i mitten av juli, i augusti ska vi gå på våra två föräldragrupps-möten och gå igenom förlossningen.
Vi börjar inse att det börjar närmar sig, så vi har påbörjat att leta efter barnvagn till "Plutten". Barnvagn var ett riktigt stort projekt där det finns många varianter att välja mellan, ska man ha tre- eller fyra hjul? Duovagn? Passar den i bilen? osv... Är många frågor kvar att lösa innan vi bestämt oss, men  vi har ännu ett par månader på oss innan vi behöver bestämma oss.




 


Barnbesök

Förra veckan var det full fart med barn här på Katterumsvägen. Vi tycker att det är jättekul att ha barn runt omkring sig och det är bra att få lite egen erfarenhet av detta innan det blir dags för oss.
 
På lördagen så kom Magnus och Frida förbi med Tilde (tyvärr missade vi ta kort på detta). Tilde är lite över 2år och var jätteskötsam. Hon gillade och leka i vår sandlåda och busa lite med Stefan. Stefan bev inbjuden till Tilde att leka, så i sommar vet vi vart vi ska hälsa på och busa och då ska vi ta med vår kamera och ta kort.

LEKSTUND - AMELIA & CAMILLA




På onsdagen var vi i Katrineholm och hälsade på hos Amelia och firade hennes far Henke. Amelia gillade att busa med Camilla och kittla och känna lite på magen. Hon kände kanske på sig att det var något på gång därinne.

MIDDAG - AMELIA & EINAR




På torsdagen kom  Helena och Henke med Amelia samt Martin och Lotta med Einar på besök, för att fira Stefan. Amelia och Einar fattade tycke för varandra fort och lekte bra under kvällen. När vi åt middag tillsammans var de så söta ! De höll varandras händer vid matbordet och Einar inspirerade Amelia till att äta majs. Vi får se om det blir en ny favorit för Amelia?!

SAGOSTUND - LOTTA, EINAR & AMELIA




Senare på kvällen underhöll Lotta med lite sagostund för dem båda. Lotta läste en saga från vår nya sagobok som vi fick från Helena. Amelia och Einar kanske inte var så intresserade av själva sagan utan det roligaste var nog att vända bladen i den tjocka boekn.  

THEA I SANDLÅDAN


På söndagen var det dags för nästa barnbesök då Micke och Tetta kom förbi med Thea för en liten fikastund. Thea var lite trött när hon kom, men efter en liten sovstund och mat så var det full fart i sandlådan. Det blev fina "sandslott" som var roliga att förstöra och våra fina svarta stenar blev putsade.

Vecka 20

Efter önskemål kommer vi med jämna mellanrum att lägga ut bilder på min växande mage, så att ni alla kan hänga med och få veta vad som händer där inne. Den här bilen är tagen under vecka 20 och som ni ser så har det inte hänt så mycket, utan det alla lägger märke till är mina VÄXANDE bröst. Från att ha haft små bröst kan jag nu fylla urringningarna på ett snyggt sätt.

Här kommer information om vad som händer under den här veckan.

Vecka 20
I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna. Om du tidigare har fött barn känner du nog fosterrörelser - det kan du ha gjort i en eller två veckor.

Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas.
I folkmun säger man att om den blivande mamman är sugen på något sött så väntar ni en pojke är hon däremot sugen på något surt så är det en flicka.

Vi har inte valt någon speciell musik ännu, så har ni några tips på bra musik kom gärna med det. Om Stefan får välja skulle det kanske bli DIF:s fina melodi...När det gäller fosterrörelser så har jag känt hur "Plutten" rör på sig där inne och bökar runt när jag själv tar det lugnt och kopplar av - en härlig känsla. På dagarna är det inte är så mycket liv och rörelser än, men snart kommer det vara full fart hela tiden när Plutten växer sig lite större. När det gäller det sura eller söta så kan vi ännu inte utröna om det är en liten pojke eller tjej, om man ska tro på det.

För att man ska få lite support av Stefan fick han boken  "Du ska bli pappa" av Dick Sundevall i födelsedagspresent. Verkar vara en bra bok som visar på pappans roll. 


Plutten

Det är nu bestämt att benämningen på vår bebis kommer nu i framtiden att få  vara Plutten, så att vi inte könsbestämmer fostret på en gång. Även om jag Camilla tror att det är en kille och Stefan tror självklart att det är en liten tjej. Vi har här lagt upp bilden från ultraljudet , så ni alla kan se hur "Plutten" ser ut.  På bilden är "Plutten" 17 veckor och 5 dagar. Den här bilden är ju ganska lätt att tyda, som ni ser. Om ni vill ha lite hjälp så suger vår lilla bebis på tummen /fingrarna och det var fem till antalet. I nederkanten av bilden ser ni ryggen och den andra armen, inträngd och obekvämt, tror vi. Allt var bra med "Plutten" och det fanns inget att oroa sig för, vilket var skönt att få veta. Eftersom det är det man har oroat sig lite för under de här fyra månaderna, som har gått.

Under tiden vi gjorde ultraljudet blev allt lite verkligare och man gick därifrån med ett stort leende på läpparna och en känsla av att det är verklighet; vi ska bli föräldrar i höst. Även om det är svårt att tänka sig in i hur det kommer att bli då, men det här ett av våra stora steg fram mot målet.


image3

RSS 2.0